PUUTARHAPALSTA − Puutarhaihmisen mainio ohjesivusto

PUUTARHANHOITO PUUTARHASUUNNITTELU KIRJAVINKIT RAKENNA ITSE

Peurasuoja keittiöstä

Monilla pihoilla alkavat valkohäntäpeurat ja metsäkauriit olla varsinainen riesa. Niiltä suojautumiseen sain vinkin, jota olen nyt testannut kahtena keväänä. Voi olla, että litku toimii pupujusseihinkin.
Karkotteella ruiskuttamiini kasveihin ei ole yleensä koskettu. En silti uskalla antaa aukotonta vakuutusta nesteen toimivuudesta − sanon vain, että lupaavalta vaikuttaa. Tämän aineen ainoa haittapuoli on se, että jos tulee sade, aineen vaikutus liukenee sen siliän tien. Jos sattuu vielä olemaan poissa kotoa, ovat kasvit täysin luonnon armoilla.

Tässäpä kanadalaisen peurankarkotuslitkun ohje:
1 muna
1 dl maitoa
ruokalusikallinen (ruoka)öljyä (itse olen käyttänyt pellavaöljyä, sillä ruokakaapissa on vain neitsytoliiviöljyä)
ruokalusikallinen nestemäistä saippuaa, esim. astianpesuainetta
vajaat 4 litraa vettä

Vispaa muna ja maito, lisää öljy ja pesuaine. Sekoita seos veden joukkoon ja kaada spraypulloon. Ruiskuta kasvit parin viikon välein ja uudestaan aina sateen jälkeen.

 

 

Terveyden puolesta

Viime vuosina on alettu puhua alkylaattibensiinistä, tai pienkonebensiinistä. Se on jopa 99-prosenttisesti puhtaampaa kuin tavallinen autoihin tankattava bensiini, jota ruohonleikkureissa ja moottorisahoissa yleisesti käytetään. Bentseeni on syöpää aiheuttava aine, jota alkylaattibensiineissä ei ole. Sekä käyttäjä että ympäristö kiittävät!

Markkinoilla on ruotsalainen Aspen, joka taitaa olla vanhin alkylaattibensiinimerkki. Nesteellä on oma merkki, samoin Biltemalla, vain muutaman mainitakseni. Nämä kaikki ovat puhtaudessaan ylivoimaisen ystävällisiä sekä käyttäjälle, ympäristölle että moottorille. Bensiinejä myydään kätevissä 1 tai 5 litran kannuissa.

Eikä siinä kaikki. Yksinkertaisen koostumuksensa ansiosta pienkonebensiini voi seistä ruohonleikkurin tankissa talven yli, ja silti kone käynnistyy keväällä kuin unelma. Eiköhän kaikki siirrytä puhtaampaan ruohonleikkuuseen.

 

 

Kirsikkapuun leikkuu

Elokuu on kirsikka- ja luumupuiden leikkuun aikaa. Nämä puut eivät yleensä kovin paljoa leikkaamista kaipaa, mutta joskus puu saattaa kasvaa toispuoleiseksi, liian korkeaksi tai muuten vain paikkaansa huonon malliseksi. Silloin tartutaan oksasahaan.

Tarvikkeet: terävä oksasaha ja mahdollisesti oksasakset.

Sahaa ensin oksan alapuolelta paksun oksankauluksen vierestä − on tärkeää jättää oksankaulus oksantynkään jäljelle. Kun sahaat ensin vähän alapuolta, katkeaa oksa siististi eikä repeä.

Sahaa sitten oksa normaaliin tapaan yläpuolelta poikki.

Leveäksi heittäytynyt ja alimpia oksiaan istutusten niskaan riiputtava kirsikkapuu siistiytyi kolmen suurehkon oksan poistolla. Puu on lisäksi kasvanut hurjan korkeaksi, mutta siitä ei saa poistaa liikaa kerralla. Latvan voi jättää ensi kertaan − varsinkin, kun siellä kiipeilee rehevä alppikärhö. Puun alaosassa olevien kuivien risumaisten oksien poisto siisti yleisilmettä huomattavasti.

Kanttaamisen tärkeys

Kanttaaminen on edullisin tapa reunustaa kukkapenkit. Sillä saadaan siistiä jälkeä, mutta työ täytyy muistaa toistaa kerran tai pari kertaa kesässä. Kanttausrauta on kuin pieni suoralapainen lapio, työ onnistuu hyvin myös terävällä pistolapiolla. Rauta painetaan syvyydeltään (lapio puolelta syvyydeltä) maahan ja irtoava multakokkare joko käännetään nurinniskoin kukkapenkkiin sillä riskillä, että siinä oleva nurmi lähtee silti kasvuun, tai viedään toisaalle. Irtoava multa kannattaa kuitenkin ravistella kukkapenkkiin.

Kanttaamisen tehtävä on pitää nurmi poissa kukkapenkistä, sillä se on kukkapenkin vihollinen numero yksi. Mikään perenna ei pitkän päälle kestä kilpailua nurmiheinän kanssa, eikä nurmettunut kukkapenkki ole siistin näköinenkään. Nurmi ei pysty kasvamaan sivulle päin, jos sen reuna on leikattu pystysuoraan ja vastassa on ilmaa. Siksi vuotuinen kanttaaminen, tavallaan kanttauksen vuosihuolto, on tärkeää.

Kanttaus sujuu terävällä työkalulla joutuisasti ja se kiinteyttää kärivarsiakin juuri sopivalla rasituksella. Lopputulos hivelee silmää, ja kanttaamalla saa aikaan kaunista kaarevaa reunaa!

Pionien lannoitus

Kun pionit vielä kasvattelevat loppukeväästä kukkavarsiaan, auttaa lannoitus tekemään kukkavarsista rotevia. Mullan lisäyksen kanssa täytyy olla varovainen, sillä liian syvälle joutunut pioni ei halua enää kukkia. Pelkkää typpeäkään ei saa antaa, sillä se kannustaa pionia kasvattamaan vain suuret lehdet kukkien kustannuksella. Kukille tarkoitettu lannoite käy pioneillekin hyvin.

Ensimmäisessä kuvassa on kiinanpioni (Paeonia lactiflora) 'Nippon Beauty'.

'Duchesse de Nemours'

'Wladyslawa'

'Bowl od Beauty' yhdessä alppipiikkiputken (Eryngium alpinum) ja valkoisten rohtosormustinkukkien (Digitalis purpurea 'Alba) kanssa.

Kevätsiivous

Kitkeminen ei koskaan tunnu niin ruhtinaalliselta kuin ensimmäiseksi keväällä. Multaa on ollut ikävä, ja jopa voikukanjuurien kaivaminen on kuin lahjan saisi. Tilanne kannattaa käyttää hyödyksi!

Ensin pitää varmistaa, että juuret saadaan irti − maa voi vielä olla roudassa. Paina istutuslapio tai muu kitkentätyökalu maahan ja yritä varovasti nyhtää voikukkaa tai muuta syväjuurista rikkakasvia. Jos onnistut, voit jatkaa.

Monivuotiset rikkakasvit ovatkin alkukeväällä erottuvimmillaan, samoin kuin myöhäissyksyllä. Voikukilla on kirkkaanvihreät lehtiruusukkeet, ruohoilla samaten. Ne erottuvat vielä paljaasta maasta. Oikeastaan kaikki monivuotiset rikkaruohot ovat varsin vehreitä välittömästi talven päätyttyä, mitä ei voi sanoa koristekasveista. On kuitenkin varottava tallomasta perennojen ja sipulikukkien nousevia versoja. Laudanpätkä jakaa kitkijän painoa suuremmalle alalle, se voi olla arvokas apuväline. Tai sitten on vain luotettava hyvään tuuriin ja yritettävä muistaa, missä paikoissa sipulikukkia taas olikaan.

Kitkennän ohessa on mukava siistiä kukkapenkit muutenkin. Perennojen kuten pionien ja päivänliljojen paksuja varsia voi leikata maata myöten ja pätkiä lyhyemmiksi, ne toimivat hyvänä katteena mullan pinnalla estäen maan kuivumista ja lentävien rikkakasvien siementen pääsyä maahan juurtumaan.

Lopuksi voi vielä kantata kukkamaan reunan siistiksi ja kasvukausi voi alkaa!

 

 

 
Nettikauppa Käsityökauppa Blogi  

Pysy kanavalla

 Lähetä sähköpostia

 Tykkää facebook-sivusta

 Seuraa inspiraatiokuvia  pinterestissä
 Puutarhapalstaelämää  instagramissa

 

Tiedot

Osoite:
Ahvensaarentie 59
21660 Nauvo

Puhelin:
050 4012590

Mainosta

Copyright

© Saila Routio

Ihanaa jos innostut jakamaan vinkkejä! Lupaa kuvien pinnaukseen tai parin kuvan kopiointiin ei tarvita, kunhan niissä näkyvät mahdolliset vesileimat ja kuvan lähde mainitaan. Älä kopioi kokonaisia artikkeleita.

Palaa sivun alkuun